10 tips voor een enthousiaste start van het nieuwe schooljaar!

10 tips voor een enthousiaste start van het nieuwe schooljaar!

  1. De eerste uitdaging: start met een leeg lokaal en richt de eerste dag samen met de kinderen de klas in. Hierdoor voelen de kinderen direct al een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
  2. Laat de kinderen zien en voelen dat je weet wie ze zijn. Zorg er daarom voor dat je alle namen kent en iets persoonlijks van hen weet (sport, hobby, gezinssituatie, huisdieren, enz.).
  3. Laat kinderen iets over zichzelf vertellen door een foto mee te nemen van thuis. Geef de foto’s daarna een plekje in de klas. Je creëert direct een persoonlijke sfeer.
  4. Begin de allereerste dag met een prachtig lied over ‘welkom’. Vooral leuk voor de jonge kinderen.
  5. Strooi veel met (oprechte en eerlijke) complimenten!
  6. Start met een aantal coöperatieve werkvormen. Hierdoor leren leerlingen dat je samen meer leert dan alleen.
  7. Laat kinderen een mindmap maken met als thema ‘wat voor juf/meester wil jij?’ Zo krijg je als leraar inzicht in hun (leer)behoeften.
  8. Laat kinderen samen nadenken over wat een fijn klasgenootje is. Laat ze de volgende zinnen afmaken: een fijn klasgenootje is…, doet … , zegt…, is niet… Maak er een poster van.
  9. Verbondenheid wordt versterkt door kennis over elkaar. Wat zijn mooie anekdotes over jou? Wat wil je de kinderen over jezelf vertellen?
  10. Begin een tijdlijn op de muur in het lokaal, waarop het verloop van het schooljaar te zien is. Start met de foto’s van de kinderen, regels en afspraken van de groep, de mindmap van tip 7 en de poster van tip 8. Vul de wand verder aan tijdens het schooljaar met belangrijke momenten in foto’s, stukjes tekst en tekeningen. Leuk om over een jaar op terug te kijken.

Tip! Maak tijd voor een 5 minutenspelletje!

Bron: www.onderwijsmaakjesamen.nl